Met de neus op de feiten gedrukt!

Voordat ik wat feiten over voedselverspilling in kaart ga brengen wil ik uitleggen waarom ik mij hiervoor in wil zetten en waarom ik blij ben dat ik bij de-klik hier de mogelijkheid toe krijg.

Na het behalen van mijn bachelor opleiding in hotel en event management heb behaald in 2015 ben ik aan de slag gegaan als hospitality manager bij spaces in Amsterdam. Hierbij was 1 van mijn hoofdverantwoordelijkheden de management van het Restaurant. Elke dag moest er voor de huurders en members een lunch buffet klaar staan. Deze lunch bestond uit drie verschillende soorten belegde broodjes, een soep, een uitgebreid salade buffet, een warm gerecht en een toetje. Dit buffet moest dagelijks tussen 12:00 en 14:00 klaar staan. Aangezien het aantal huurders en members per dag erg verschild was het erg moeilijk om in te schatten hoeveel er op een dag klaar gemaakt moest worden. Omdat je geen nee wilt verkopen werd er hierdoor vrij wel altijd te veel gemaakt wat vervolgens weg gegooid moest worden omdat het langer dan een uur op het buffet heeft gestaan (regelgeving). Mede omdat dit mij zo dwars zat beslo

ot ik een master in duurzaamheid te volgen en mij op dit probleem te gaan richten.

Nu ik mijn drijfveer kort heb toegelicht wil ik kort het probleem probleem in het algemeen toelichten. Het is namelijk een wereldwijd probleem, een maatschappelijk probleem. Voedselverspilling heeft invloed op de hele wereldbevolking het is een probleem waarbij zowel, bedrijven, producenten, consumenten en de overheid moeten en kunnen bijdrage aan een oplossing. Om dit maatschappelijke probleem beter te begrijpen is het van belang de omvang van het probleem beter te omschrijven.

Volgens de statistieken die uitgebracht zijn door de FAO (de food and agriculture organisation van de United Nations) wordt er ongeveer 1 derde van het voor mensen geproduceerde voedsel verspild dit is een hoeveelheid van ongeveer 1.3 miljard ton. Dit is belachelijk als we beseffen dat er nog altijd 800 miljoen mensen ondervoed zijn zijn in de wereld. Hiernaast is het zo dat waar wij nu voedsel verspillen en over produceren wij met de toenemende groei van de wereldbevolking de vraag naar voedsel rond 2050 niet meer kunnen bijhouden.

Als je hier goed over na denkt dan is het eigenlijk te bizar voor woorden maar in de praktijk staat he

t te ver van ons af en hebben de meeste van ons, waaronder ik last van cognitieve dissonantie. Als we dit soort feiten horen, zien of lezen in dit geval over voedselverspilling zijn wij het er allemaal over eens dat de situatie erg slecht is en dat wij als individuen daar een groot aandeel in hebben. Echter is dit gegeven vaak toch niet genoeg om ons gedrag aan te passen. Daarom is het onwijs belangrijk om het probleem naar ons eigen gezichtsveld te brengen. Als iedereen dit namelijk zou doen dan zou het probleem langzaam zichzelf oplossen.
Momenteel doen wij dit met ons nieuwe project “uitval voedsel weer op weg” waarbij wij proberen voedselverspilling of “uitval voedsel” van supermarkten en dergelijke een nieuw leven te geven. Dagelijks zijn er meerdere congressen en bijeenkomsten in Nederland en vaak zijn deze congressen voorzien van Catering. Ons doel is om ervoor te zorgen dat deze catering bestaat uit zoveel mogelijk uitval voedsel.

Tim Wierks

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *