Voorkomen van voedselverspilling fase 2.0 betekent producten inkopen die in de supermarkt en retail haast niet meer verkoopbaar zijn of overschotten van de lokale tuinbouw. Het opbouwen van een netwerk van aanbieders of afnemers is tijdrovend. En als je al een paar adressen hebt waar je dit soort producten op kunt halen, weet je nog niet wanneer het beschikbaar is.

Met ons platform www.BiomassaDHZ.nl maken we vraag en aanbod zichtbaar op kaart en direct verhandelbaar. We hebben bewust gekozen voor zoeken via kaart. Koken met producten die dreigen uit te vallen vergt creativiteit. Het wordt door koplopers belangrijker gevonden dat het lokaal voorhanden is, dan dat het om een specifiek ingrediënt gaat. Door het DHZ (doe-het-zelf) principe komen reageerders rechtstreeks met de aanbieders in contact. Als deelnemer aan het platform (abonnementskostenbedragen € 300,- per jaar) kun je al de beschikbare informatie inzien, rechtstreeks reageren en zoveel vraag en aanbod plaatsen als gewenst.

De toekomstige plaatsingen kunnen worden gebruikt om te kijken of er in de buurt potentiële aanbieders zijn. Handig als je eens een kookworkshop wilt organiseren met dit soort producten.

We streven ernaar om vraag en aanbod lokaal meer gestructureerd te ontsluiten. We zijn in een paar gemeentes met overheid, onderwijs en bedrijven in gesprek om dit te gaan uitvoeren